ΜΕΓΑΛΗ  ΑΡΚΤΟΣ

 

[Ιλιάδος Ραψωδία Σ, στ. 486]

 

Οι Πλειάδες και οι Υάδες είναι δίπλα στον αστερισμό Ταύρο. Αυτόν δεν τον αναφέρει ο Όμηρος, αλλά αναφέρει τον διπλανό αστερισμό, τον ΩΡΙΩΝΑ. Και μάλιστα λέει ‘το σθένος του ΩΡΙΩΝΑ’. Την δύναμη του αστερισμού αυτού, την λαμπρότητά του...

Μετά πάει πιο ψηλά, κοντά στον Β. Πόλο, και γράφει για την ΜΕΓ. ΑΡΚΤΟ.

Η οποία, και αυτή, κοιτάζει πάντα τον ΩΡΙΩΝΑ, όπως λέει ο Όμηρος, και όπως είναι στην πραγματικότητα.

Ανάμεσα στην Μεγ. Αρκτο και τον Ωρίωνα, παρεμβάλλονται τα ζώδια ΛΥΓΚΕΥΣ και ΔΙΔΥΜΟΙ. Οι Δίδυμοι είναι δίπλα στον Ωρίωνα. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ήταν τα δυο αδέλφια της Ελένης, που πάντα την προστάτευαν.

Η Μεγ. ΑΡΚΤΟΣ δεν λούζεται ποτέ στον Ωκεανό, δηλαδή δεν βυθίζεται ποτέ στην θάλασσα, επειδή είναι ψηλά και δεν χαμηλώνει με την περιστροφή της γης.

 

Ο ελληνικός μύθος που αναφέρεται στην Μεγ. ΑΡΚΤΟ [εικόνα] είναι ο εξής:

Ο βασιλιάς Λυκάων, στην Αρκαδία, είχε  μια όμορφη κόρη που ονομαζόταν ΚΑΛΛΙΣΤΩ ("η ομορφότερη"). Η Καλλιστώ  αγάπησε πολύ το κυνήγι και λάτρεψε την ΑΡΤΕΜΗ, τη θεά του κυνηγιού.

«Δεν περνούσε τον καιρό της γνέθοντας, ή υφαίνοντας όμορφα σχέδια. Ήταν μια από τις πολεμίστριες της Αρτεμης, που φορούσε  τον χιτώνα της κουμπωμένο με μια πόρπη, είχε δεμένα τα μαλλιά της με μια άσπρη κορδέλλα, και κρατούσε  στο χέρι  ένα ελαφρύ ακόντιο ή το τόξο της.» (Οβίδιος, Μεταμορφώσεις,  ΙΙ 412-415).

 

Μια ημέρα η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υποσχέθηκε στην ΑΡΤΕΜΗ ότι θα αφιέρωνε  ολόκληρη την ζωή της στη θεά, πράγμα που  σήμαινε μεταξύ άλλων ότι η Καλλιστώ  έπρεπε να παραμείνει παρθένα. Αυτά συνέβησαν  όχι  μεγάλο διάστημα  μετά από τον μοιραίο ταξίδι του μυθικού Φαέθοντα. Η γη ήταν καψαλισμένη και όλα ήταν   κατεστραμμένα. Ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο για να δει  τι μπορούσε να κάνει για να αποκαταστήσει τη γη στην  προηγούμενη κατάστασή της. Βλέποντας ότι κάθε χόρτο και οτιδήποτε τρωγόταν ήταν καψαλισμένο και ότι οι ποταμοί και οι λίμνες ήταν ξηροί, ο Δίας χρησιμοποίησε την  δύναμή του να ξανακάνει την γη παραγωγική.

 

Βαθμιαία, οι ποταμοί άρχισαν να γεμίζουν με νερό πάλι, η χλόη να φυτρώνει ξανά,  και τα δάση ξαναζωντάνεψαν. Για άλλη  μια φορά, η γη θα μπορούσε να υπερηφανευθεί για όλα τα στολίδια και τα φυτά της.

 

Ο Δίας τριγύρισε στα δάση της Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, και κοίταζε χαρούμενος αυτά όλα που είχε φτιάξει. Κάποια στιγμή σταμάτησε βλέποντας ένα κορίτσι της περιοχής, την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που είχε κάτσει στη σκιά ενός δέντρου για να ξεκουραστεί από την ζέστη του καλοκαιρινού μεσημεριού.

Ο Δίας ένιωσε πόθο για την Καλλιστώ την ξεγέλασε και συνευρέθηκε μαζί της.

Μετά από 9 μήνες ήταν η ημέρα που μαζεύονταν οι νύμφες όλες οι αφιερωμένες στην Αρτεμη και έκαναν μπάνιο σε μια συγκεκριμένη λίμνη. Πηγε και η Καλλιστώ, αλλά για να μη φανεί η εγκυμοσύνη της, δεν ήθελε να βγάλει τα ρούχα της και να μπει στη λίμνη. Οι άλλες κοπέλες την τράβηξαν γελώντας και παίζοντας, αλλά προς έκπληξή τους ανακάλυψαν πως ήταν έγκυος. Πως δηλαδή είχε παραβιάσει τον όρκο της παρθενίας προς την θεά. Έτσι της απαγόρευσαν να ξαναμπει στην λίμνη για να μην την μολύνει.

Όταν γέννησε το παιδί, που ονομάστηκε ΑΡΚΑΣ, και το έμαθε η ΗΡΑ, την καταράστηκε και την μετέτρεψε σε αρκούδα. Η φωνή της μετατράπηκε σε βρυχηθμό και το περήφανο βάδισμά της άλλαξε και έγινε τετράποδη. Ο ΑΡΚΑΣ δόθηκε στην Μαία [την μητέρα του Ερμή] να τον αναθρέψει.

Η  Ήρα, όμως, άφησε τα ανθρώπινα συναισθήματα στην καρδιά της Καλλιστούς – Αρκτου.

Η Καλλιστώ – Αρκτος τριγύριζε για πολλά χρόνια μέσα στο δάσος. Κάποτε, μετά από 15 χρόνια, είδε τον ΑΡΚΑ, που είχε βγει για κυνήγι, έφηβος πια. Τον αναγνώρισε και πήγε να τον αγκαλιάσει. Όμως, το παιδί, φοβόταν τις αρκούδες που τριγυρνούσαν στο βουνό γιατί δεν ήξερε πως και από ποιαν είχε γεννηθεί. Μόλις είδε την Καλλιστώ, ετοιμάστηκε να την τοξεύσει. Εκείνη τη στιγμή όμως, επενέβη ο Δίας και τους έπιασε από την ουρά, τους τίναξε στον ουρανό, μεταμορφώνοντας και τους δυο σε αστερισμούς. Την ΚΑΛΛΙΣΤΩ την έκανε την ΜΕΓ. ΑΡΚΤΟ, και τον ΑΡΚΑ τον μετέτρεψε στην ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ.

Η ουρά της Μικρής Άρκτου ταλαντεύθηκε και τελικά πήρε η άκρη της, την θέση του Πολικού Αστέρα, ο οποίος παραμένει πάντα σταθερός, ανάμεσα στα άλλα άστρα.

 

Η Ήρα, μη αντέχοντας να βλέπει την Καλλιστώ στον ουρανό, πήγε στον Ωκεανό και την γυναίκα του, την Τηθύ, και τους παρακάλεσε να μην αφήσουν αυτούς τους δυο αστερισμούς να μπαίνουν στα νερά του Ωκεανού που περιβάλλει την γη, όπως άλλοι αστερισμοί. Εκείνοι της έκαναν το χατήρι.   Έως σήμερα, η Μικρή και η Μεγάλη Αρκτος μένουν ψηλά, κοντά στο αστέρι του Πόλου, και δεν τους επιτρέπεται να βυθιστούν κάτω από τον θαλάσσιο ορίζοντα.

Ο Πλούταρχος, στο 'Περί Ισιδος και Οσίριδος' γράφει πως οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η Μεγ. Αρκτος αντιπροσωπεύει την ψυχή του Τυφώνα.

G