ΕΥΡΩΠΗ

 

Ο Ομηρος στον στίχο 321 της  ΡΑΨΩΔΙΑΣ  Ξ της Ιλιάδας  γράφει για την κόρη του Φοίνικα, που γέννησε μαζί της τον Μίνωα και τον Ραδάμανθυ.

 

Υποτίθεται φυσικά πως αναφέρεται στην   Ευρώπη. Αλλά την ονομάζει το κείμενο κόρη του Φοίνικος, και ο γνωστός μας Φοίνικας ήταν αδελφός του Κάδμου. Ο Κάδμος πατέρας της Σεμέλης, ο οποίος όμως ξεκίνησε να αναζητήσει την ... αδελφή του, την  Ευρώπη... μαζί με τους αλλους αδελφούς, του τον Φοίνικα και τον Κιλικα.  Περνώντας από τη Σαμοθράκη, ο Κάδμος τελικά εγκαθίσταται στην Θήβη [στ. 323] της Βοιωτίας,  ο Φοίνικας στην Φοινίκη, και ο Κίλικας στην Κιλικία.

Αν σκεφτούμε αυτόν τον στίχο της Ιλιάδας, τότε μπορεί να σημαίνει 2 πράγματα.

1. Ή ότι η Ευρώπη ήταν πράγματι κόρη του Φοίνικα, ο οποίος επομένψς  ΠΟΤΕ δεν ταξίδεψε για να την βρει αφού είναι εγκατεστημένος ήδη στην Φοινίκη

2. ή ότι εκτός από αυτόν τον Φοίνικα, τον αδελφό του Κάδμου, υπάρχει και κάποιος άλλος με το ίδιο όνομα, με του οποίου την κόρη έκανε τα 2 παιδιά – Μίνω και Ραδάμανθυ – ο Δίας.

 

Επειδή τα ονόματα των παιδιών αναφέρονται, μπορούμε να κάνουμε και μια άλλη υπόθεση. 

Η Οδύσσεια, ραψωδία η, στ. 323, λέει πως ο Ραδάμανθυς πήγε να δει τον γίγαντα Τιτυό. Ο οποίος ήταν στην Βοιωτία [και αυτός...].

Ο Πίνδαρος έπειτα, στον Πυθικό Υμνο 4, λεει πως ο Τιτυός είχε μια κόρη ... που λεγόταν ΕΥΡΩΠΗ, και  γέννησε από τον Ποσειδώνα, στις όχθες του βοιωτικού Κηφισσού,  τον αργοναύτη ΕΥΦΗΜΟ. Του οποίου απόγονος αποίκησε την Λιβύη.

...ΤΑΙΝΑΡΟΝ ΕΙΣ ΙΕΡΑΝ ΕΥΦΑΜΟΣ ΕΛΘΩΝ,
ΥΙΟΣ ΙΠΠΑΡΧΟΥ ΠΟΣΕΙΔΑΩΝΟΣ ΑΝΑΞ,
ΤΟΝ ΠΟΤ' ΕΥΡΩΠΑ ΤΙΤΥΟΥ ΘΥΓΑΤΗΡ
ΤΙΚΤΕ ΚΑΦΙΣΟΥ ΠΑΡ' ΟΧΘΑΙΣ...

Αν αυτά τα δυο είναι σωστά, τότε ο Ραδάμανθυς είχε σχεση με τον Τιτυό.. ίσως συγγενική. Οπότε η μητέρα του ίσως δεν ήταν η κόρη του Φοίνικα, αλλά η κόρη του Γίγαντα Τιτυού. 

Ο ίδιος ο Ραδαμανθυς, όπως λεει ο μύθος, εγκαταστάθηκε στην Βοιωτία και παντρεύτηκε την Αλκμήνη μετά τον θάνατο του Αμφιτρύωνα.

[Βλ. σχετικά με τον Τιτυό  και εδώ]. Περισσότερα για τον Κάδμο βλ. ΡΑΨΩΔΙΑ Ι, στ. 186, υποσημείωση.

 

Μια άλλη κοπέλλα με το όνομα Ευρώπη, και αυτή με πατερα ονομαζόμενο ΦΟΙΝΙΚΑ αναφέρεται από τον Παυσανία  7, 4, 1:

«Οι  ιωνικές πόλεις των νησιών είναι η Σάμος, αντίκρυ στο όρος της Μυκάλης και η Χίος αντικρυ στο Μίμαντα. Ο Σαμιώτης Άσιος, γιος του Αμφιπτολέμου, αναφέρει στο επικό του ποίημα πως ο ΦΟΙΝΙΞ  είχε από την κόρη του ΟΙΝΕΑ Περιμήδη δυο θυγατέρες, την Αστυπάλαια και την ΕΥΡΩΠΗ, και πως ο γιος του Ποσειδώνα και της Αστυπάλαιας ήταν ο ΑΓΚΑΙΟΣ  ο οποίος έγινε βασιλιάς στους ονομαζόμενους ΛΕΛΕΓΕΣ. Ο Αγκαίος νυμφεύθηκε την κόρη του ποταμού Μαιάνδρου Σαμία και είχε γιους τον Περίλαο, τον Ένουδο, τον Σάμο και τον Αλιθέρση και πόρη την Παρθενόπη. Γιος του Απόλλωνα και της Παρθενόπης, της κόρης του Αγκαίου, ήταν ο Λυκομήδης. Αυτά αναφέρει στο έπος του ο Άσιος».

[Βλέπε και χάρτη Μ. Ασίας, όπου νοτιοανατολικά της νήσου Σάμου εκβάλλει ο ποταμός Μαίανδρος]

 

Επίσης ο  Παυσανίας, 9, 39, 4, γράφει : «Όποιος κατεβαίνει στο μαντείο [του Τροφονείου] θυσιαζει και για τον ίδιο τον Τροφώνιο και για τα παιδιά του, καθώς και για τον Απόλλωνα και για τον Κρόνο και για τον Δία βασιλέα, και για την ηνιόχη Ήρα και για την ΔΗΜΗΤΡΑ που την επωνομάζουν ΕΥΡΩΠΗ και λένε πως ήταν η τροφός του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ».

 

Στο 9.5.8, αναφέρει πως «Ο  ποιητής του σχετικού με την ΕΥΡΩΠΗ έπους, λέει πως ο ΑΜΦΙΩΝ πρώτος μεταχειρίστηκε λύρα, διδαγμένος από τον Ερμή».

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το έπος ΕΥΡΩΠΙΑ, από το οποίο τίποτα δεν διατηρήθηκε, αποδιδόταν στον κορίνθιο Εύμηλο,  του τέλους του 8ου ή των αρχών του 7ου π.Χ. αι. Παντως απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε από τα λεγόμενα του Παυσανία, η ΕΥΡΩΠΙΑ είχε σχέση με την Βοιωτία και γράφτηκε περίπου την περίοδο που καταγράφηκε η Ιλιάδα].

 

Παυσανίας, 9, 19, 1. «Υπάρχει στη Βοιωτια, μια θέση ΤΕΥΜΗΣΣΟΣ, όπου λένε πως ο Διας είχε κρύψει την ΕΥΡΩΠΗ».

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η  Τευμησσός,  είναι ακριβώς κάτω απο την Υλίκη, στην Βοιωτία, δίπλα στις Θήβες, και στο Αόνιον πεδιον.]

 

Παυσανιας, 2, 13, 3. «Η Πραξίλα αναφέρει σε ποίημά της πως ο Κάρνειος ήταν γιος της ΕΥΡΩΠΗΣ  και του ΔΙΑ και πως τον ανάθρεψαν ο Απόλλωνας και η Λητώ».

 

G