ΣΙΣΥΦΟΣ

 

Ο Σίσυφος [= πολύ σοφός] ο γιος του Αιόλου και της Εναρέτης, αδελφός του Κρηθέα, του Αθάμαντα [πατέρα του Φρίξου και της Έλλης], του Σαλμωνέα κ.ά. Παντρεύτηκε την ΠΛΕΙΑΔΑ Μερόπη από την οποία απέκτησε τον Γλαύκο. Έγινε βασιλιάς της Εφύρας (Τίρυνς, και η περιοχή μέχρι την Κόρινθο).  Ο Γλαύκος παντρεύτηκε την κόρη του Νίσου, βασιλιά των Μεγάρων και γιου του Πανδίονα και γέννησαν τον Βελλερεφόντη.

 

Ο Σίσυφος είτε επειδή μήνυσε στον Ασωπό την απαγωγή της θυγατέρας του, Αίγινας από τον Δία, είτε επειδή πρόδινε τα μυστικά των θεών στους θνητούς, καταδικάστηκε από τον Δία, όπως λέει ο μύθος, να κυλάει έναν τεράστιο βράχο στην πλαγιά ενός λόφου στον Άδη, από κάτω προς τα επάνω. Όταν όμως ο βράχος πλησίαζε την κορυφή, του ξέφευγε πάντοτε από τα χέρια και αναγκαζόταν να αρχίζει πάλι από την αρχή. Σύμφωνα με μια [λανθασμένη] παράδοση θεωρείται πατέρας του Οδυσσέα, που τον απέκτησε η Αντίκλεια πριν παντρευτεί τον Λαέρτη. Λέγεται επίσης ότι ο Σίσυφος υπήρξε ο ιδρυτής των αγώνων στα Ίσθμια.

 

Η Τίρυνς ήταν περίφημη για τα ‘κυκλώπεια’ τείχη της Τίρυνθά τε τειχιόεσσαν γράφει  ο Όμηρος [Β, 559]

Λένε [πάλι λανθασμένα] πως τα έφτιαξε ο Προίτος, γιος του Αβαντα, γιου του Λυγκέα, του Δαναού, φέρνοντας κατασκευαστές από την Λυκία, τους Κύκλωπες.

Όμως το ότι ο Σίσυφος ήταν ο βασιλιάς στην Τίρυνθα [Εφύρα] πριν να έρθει ο Προίτος εκεί,  το ότι  ο Σίσυφος είναι γιος του Αιόλου, γένος από το οποίο προέρχονται και οι Αιολείς της Βοιωτίας με το ‘χρυσόμαλλο δέρας’, το ότι επίσης μετά την εκδίωξη των απογόνων του Σισυφου από την Αργολίδα κάποιοι κατέφυγαν στον Ορχομενό κι εκεί  κατασκεύασαν τον ‘Θησαυρο του Μινύα’,  το τεράστιο αυτό οικοδόμημα που ήταν το πρώτο θησαυροφυλάκιο στον κόσμο, και τέλος η σοφία του αλλά ακόμη και η ‘τιμωρία’ που του επέβαλλε ο Δίας, να κουβαλά δηλαδή μια ΠΕΤΡΑ συνεχώς, δείχνουν σαφώς πως αυτός ήταν εκείνος που τείχισε την Τίρυνθα [ονομαζόμενη στην εποχή του, ΕΦΥΡΑ = ΟΧΥΡΑ].

 

Μια άλλη πόλη που ο Όμηρος την περιγράφει παρόμοια με την ΤΙΡΥΝΘΑ [τειχιόεσσα] είναι η ΓΟΡΤΥΝΑ [Ραψωδία Β, στ. 646] στην Κρήτη. [Γόρτυνά τε τειχιόεσσαν]. Η Γόρτυνα είχε επί το πλείστον εχθρικές σχέσεις με την Κνωσό.

 

Λίγο πιο βόρεια από τις Ορνεές [Λεόντι, βλ. Χάρτη], περνάει ο Ασωπός ποταμός. Πηγάζει δίπλα από την Λίμνη Στυμφαλία. Ο μύθος λέει πως την κόρη του Ασωπού, την Αίγινα, την είχε κλέψει ο Δίας. Ο Σίσυφος αυτό το ‘μαρτύρησε’ στον Ασωπό, και γι’ αυτό τον λόγο ο Δίας τον τιμώρησε να πεθάνει και σε ολόκληρη την άλλη ζωή να κουβαλά μια πέτρα προς έναν λόφο. Πάντα, όταν πλησιάζει την κορυφή, η πέτρα πέφτει και είναι αναγκασμένος να την ξαναμεταφέρει.

 

Πρέπει να σημειώσουμε πως η λέξη ΑΣΩΠΟΣ τα πολύ αρχαία χρόνια θα γραφόταν AΖVΠOS, και αυτή η γραφή δεν βρίσκεται μακριά από το ΣΙΣVΠΟΣ. Οδηγούμαστε στην λέξη ‘ύσσωπον’.

ΥΣΣΩΠΟΝ = αρωματικό βότανο

ΥΣΣΩΠΙΤΗΣ = κρασί αρωματισμένο με "ύσσωπον"[τέτοιο έδωσαν στον Ιησού,  επάνω στο σταυρό (Ιω.19.29)].

[Στα γαλλικά λέγεται ‘Ιερό φυτό’ και στα γερμανικά ‘Joseph’. Αραβικά ‘azzof’ = Ιερό φυτό].

Ανήκει στα μεντοειδή [Lamiaceae].

Είναι αρωματικό, το άρωμά του μοιάζει με ρίγανη, και ελαφρά πικρό.  Τα άνθη του έχουν βαθύ μπλε χρώμα. [εικόνα].

 

Στις Ορνεές, κατά τον Παυσανία, γεννήθηκε ο γιος του Ερεχθέα, ΟΡΝΕΟΣ. Ο εγγονός του, ΜΕΝΕΣΘΕΑΣ, ήταν αρχηγός των ΑΘΗΝΑΙΩΝ στον Τρωικό πόλεμο, και ο πρώτος άνθρωπος που παρέταξε ασπιδοφόρους άνδρες και ίππους σε μάχη [βλ. Ιλιάδος  Ραψωδία Β, στ. 552-555,  και Ναύπλιος.]

 

G